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Saturday, June 09, 2018
Malaysian Stingless Bee Honey Shows Probiotic Properties
Identification of Lactobacillus spp. and Fructobacillus spp. isolated from fresh Heterotrigona itama honey and their antagonistic activities against clinical pathogenic bacteria
Identificación de Lactobacillus spp. y Fructobacillus spp. aislados de la miel fresca de Heterotrigona itama y sus actividades antagónicas contra las bacterias patógenas clínicas
Journal of Apicultural Research
Volume 57, 2018 - Issue 3
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Using an anaerobic and culture enrichment method, four strains of lactic acid bacteria (LAB) viz. Sy-1, Sy-2, Sy-3 and Sy-4 were isolated from fresh stingless bee Heterotrigona itama (Family: Apidae, Tribe: Meliponini, Genus: Trigona) honey collected from four geographical localities of Malaysia. Phylogenetic and comparative analyses of conserved region by 16S rRNA gene profiling identified strain Sy-1 being closely related to the genus Lactobacillus (>91%) but exhibited low level strains kinship to other known species within the genus. It is probable that strain Sy-1 is a novel species of the genus Lactobacillus. Conversely, strains Sy-2, Sy-3 and Sy-4 were phylogenetically located in the Fructobacillus fructosus subcluster with sequence similarities of 98, 96 and 95%, respectively. Fructobacillus fructosus was the dominant LAB following its isolation in three out of the four honey samples despite their different geographical origins. API 50 CHL test revealed the strains could proficiently utilize a wide range of carbohydrates, with fructose and glucose being the preferred substrates. All LAB strains possess excellent antagonistic activity against five different clinically pathogenic bacteria, as observed from the zones of inhibition. This study demonstrates the H. itama honey as a reservoir for novel LAB with probiotic properties, envisaging its potential therapeutic role in food.
Utilizando un método anaeróbico y de enriquecimiento por cultivo, se aislaron cuatro cepas de bacterias lácticas (LAB) Sy-1, Sy-2, Sy-3 y Sy-4 de la miel fresca de abeja sin aguijón Heterotrigona itama (Family: Apidae, Tribe: Meliponini, Genus: Trigona) recolectada en cuatro localidades geográficas de Malasia. Los análisis filogenéticos y comparativos de la región conservada del gen del ARNr 16S identificaron que la cepa Sy-1 estaba estrechamente relacionada con el género Lactobacillus (> 91%) pero contenía cepas diferentes respecto otras especies conocidas dentro del género. Es probable que la cepa Sy-1 sea una especie novedosa del género Lactobacillus. Por el contrario, las cepas Sy-2, Sy-3 y Sy-4 se ubicaron filogenéticamente en el subgrupo Fructobacillus fructosus con similitudes en su secuencia de 98,96 y 95%, respectivamente. Fructobacillus fructosus fue el LAB dominante tras su aislamiento en tres de las cuatro muestras de miel a pesar de sus diferentes orígenes geográficos. La prueba API 50 CHL reveló que las cepas podían utilizar de manera competente una amplia gama de carbohidratos, siendo la fructosa y la glucosa los sustratos preferidos. Todas las cepas de LAB poseen una excelente actividad antagónica frente a cinco bacterias clínicamente patógenas diferentes, observadas desde las zonas de inhibición. Este estudio demuestra que la miel de H. itama es un reservorio para el nuevo LAB con propiedades probióticas, previendo su potencial papel terapéutico en la alimentación.
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